Saturday, December 25, 2010

Menjaga Keselamatan Laptop Anda



Tahukah korang bahawa perompak zaman sekarang ni dah canggih?? mereka mampu mengesan laptop mahupun telefon bimbit (handphone), alat ini merupakan detector yang boleh mengesan frekuensi electromagnetic pulse (EMP).So berhati-hati menyimpan laptop di kereta kerana walaupun orang kata dengan mencabut bateri, pengesan ini tidak dapat mengesan...anda silap..


alat pengesan laptop

Apabila korang sudah mencabut bateri..anda telupa rupa-rupanya ada 1 lagi bateri di laptop iaitu CMOS bateri (bateri untuk memori jam laptop yang bentuknya sebesar 20sen) . Disini ada beberapa tips untuk mengelakkan dapat dikesan oleh alat pengesan ini.

Tips Mengelakkan dari dikesan alat ini

1. Menutup laptop menggunakan periuk kuali stainless steel ( di cadangkan oleh pakar elektronik En.Zulkifli Haron)
2. Gunakan produk keluaran Dicota (notebook /laptop case)
3. Yang lebih penting jagan simpan laptop atau barang berharga dalam kereta

4 comments:

  1. uwaaa~
    nice!
    hari ni betul2 buat cik Yana berhati2 dgn keadaan sekeliling.
    Walaupun tmpat parking tu mcm rmai org, benda tu tetap berlaku.

    ReplyDelete
  2. ha aa kn..
    lupa pulak ada betri cmos kn..
    slalu ayah surh bukak betri lptop..
    hahaha..kena bgitau ayah nie..hehe :)

    ReplyDelete
  3. kasut ilang boleh lagi nk relax goyang kaki sambil mkn kfc.... tp klau laptong ilang...urm... org hntar bubur aym mc'D depn mata pun rasa mcm nk sepak jer...

    ReplyDelete

Saturday, December 25, 2010

Menjaga Keselamatan Laptop Anda



Tahukah korang bahawa perompak zaman sekarang ni dah canggih?? mereka mampu mengesan laptop mahupun telefon bimbit (handphone), alat ini merupakan detector yang boleh mengesan frekuensi electromagnetic pulse (EMP).So berhati-hati menyimpan laptop di kereta kerana walaupun orang kata dengan mencabut bateri, pengesan ini tidak dapat mengesan...anda silap..


alat pengesan laptop

Apabila korang sudah mencabut bateri..anda telupa rupa-rupanya ada 1 lagi bateri di laptop iaitu CMOS bateri (bateri untuk memori jam laptop yang bentuknya sebesar 20sen) . Disini ada beberapa tips untuk mengelakkan dapat dikesan oleh alat pengesan ini.

Tips Mengelakkan dari dikesan alat ini

1. Menutup laptop menggunakan periuk kuali stainless steel ( di cadangkan oleh pakar elektronik En.Zulkifli Haron)
2. Gunakan produk keluaran Dicota (notebook /laptop case)
3. Yang lebih penting jagan simpan laptop atau barang berharga dalam kereta

4 comments:

Cik Yana said...

uwaaa~
nice!
hari ni betul2 buat cik Yana berhati2 dgn keadaan sekeliling.
Walaupun tmpat parking tu mcm rmai org, benda tu tetap berlaku.

♥ solehah ♥ said...

ha aa kn..
lupa pulak ada betri cmos kn..
slalu ayah surh bukak betri lptop..
hahaha..kena bgitau ayah nie..hehe :)

khalaf said...

dh tau ni kana la hati2..

atikah budak comey said...

kasut ilang boleh lagi nk relax goyang kaki sambil mkn kfc.... tp klau laptong ilang...urm... org hntar bubur aym mc'D depn mata pun rasa mcm nk sepak jer...

Post a Comment